هیچ آدمی، بیماری (به هر شکلی) را دوست ندارد و همه میخواهند همیشه در سلامت کامل باشند؛ اما در مواقعی که سلامت انسان به هر دلیلی با مشکلهای جسمی یا روحی مواجه میشود، آن موقع است که سروکار آدم به دکترها میخورد؛ و این موضوع باعث میشود در ناخودآگاهمان دکترها را با آن وسایل ترسناک، تیز و برندهی پزشکی! دوست نداشته باشیم و رفتوآمد به مطب پزشکها برای ما ترس به همراه داشته باشد.
بیمارستانها، کلینیکها و مطب پزشکان به دلیل وجود افرادی که از بیماریهای مختلف رنج میبرند، مکانهایی هستند که باید به دکوراسیون داخلی آنها توجه ویژهای شود؛ زیرا هر عنصری در این فضاها میتواند در روند بهبود بیماران نقش اساسی داشته باشد.
ازاینرو، در این مقاله میخواهیم به بررسی نکات مهمی، که در طراحی انواع مطبها مشترک هستند بپردازیم پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید تا با شیوهی صحیح طراحی دکوراسیون مطب آشنا شویم.
نورپردازی
علم روانشناسی میگوید فضاهای تاریک و بدون نور، حس ترس و ناامنی را در افراد بسیار بالا میبرند. مهم نیست چند ساله باشید، اگر به فضایی تاریک قدم بگذارید، در ابتدا احساس ترس خواهید کرد.
حال شما این موضوع را در کنار فضاهای مرتبط با حوزهی پزشکی، که تجربه کردهاید، قرار دهید. چه فکری به ذهنتان میرسد!؟
در اینجاست که کار طراحان داخلی سخت میشود. آنها باید بتوانند با ارائهی طرحی اصولی، این تابوهای اشتباه در مورد پزشکان را از بین ببرند و فضایی مطلوب را در دکوراسیون مطب به وجود آورند.
پس تا اینجا دریافتیم که اولین قدم برای طراحی دکوراسیون مطب نورپردازی صحیح است.
نور طبیعی
بیمارستانها یا برخی مطبها، مکانهای شبانهروزی هستند؛ پس لازم است در همهی ساعات شبانهروز، روشنایی موردنیاز آنها تأمین شود. در طول روز تا حد امکان باید از نور طبیعی بهره بگیرید. درب و پنجرههای عریض این امکان را فراهم میکنند که بهراحتی نور طبیعی را وارد فضای خود کنید.
نورهای موضعی
در شبها و یا حتی در طول روز، برای مکانهای مختلف با استفاده از لامپهای متنوع نور مصنوعی ایجاد کنید.
طرحهای مدرن زیادی برای لوسترها و لامپها وجود دارد که قابلیت استفاده شدن در کلینیکها را دارند و میتوانید طبق سلیقه خودتان از آنها کمک بگیرید. نورهای مخفی هم انتخاب مناسبی برای این فضاها هستند. به نور مخفی، در دیوار سالن انتظار بیمارستان، موجود در عکس زیر، توجه کنید.
نورهای راهنما
این مدل نور، در بیمارستانها بیشتر به چشم میخورد. به این صورت که میتوانید از لامپهای نواری در بخشی از دیوار یا سقف خود بهعنوان راهنمای مسیریابی کمک بگیرید که دنبال کردن مسیر حرکت نور بتواند بیمار را به محوطه یا بخشی خاصی از بیمارستان برساند.
رنگبندی
هیچکس نمیتواند منکر تأثیر رنگها در بالا بردن روحیهی افراد و ایجاد حس شادی و نشاط شود. اهمیت این موضوع در مورد بیماران و مکانهایی که افراد بیمار در آن تردد دارند بهمراتب بالاتر است زیرا همانطور که دارو و روشهای شمیایی و بیولوژیک درمانی، در بهبود وضعیت کلی بیمار تأثیر میگذارد، تنوع و ترکیببندی رنگهای عناصر مختلف در محیط اطراف بیمار هم در روند بهبود او از لحاظ روحی و روانی تأثیر مثبت و بسیار چشمگیری دارد.
بهترین رنگ برای استفاده در مراکز درمانی، سفید است.
این رنگ انرژی زیادی در خود دارد و به افراد حسی از لطافت و تمیزی را القا میکند.
رنگ سفید بهصورت غالب، در کنار رنگهای روشن دیگری مثل صورتی کمرنگ، آبی آسمانی یا سبز روشن ایدهآلترین ترکیب هستند.
اگر تمایل به استفاده از رنگهای تیرهتر دارید، بهتر است آنها را در حجم کم و مکانهایی که در درجهی دوم و سوم دسترسی بیماران هستند، استفاده کنید. مکانهایی مثل اتاق استراحت کارکنان یا دیواری خاص در اتاق اختصاصی پزشک.
دکوراسیون
همانطور که نورپردازی و رنگها در تقویت روحیهی بیماران تأثیر دارند، دکوراسیون مطب و مراکز پزشکی هم اهمیت زیادی دارد. بعضی مراکز پزشکی نیاز به مبلمان مخصوص دارند که با بقیهی مطبها فرق دارد و باید بر اساس نیاز همان مطب تهیه شود.
برای مثال، مطب دندانپزشکی باید دارای صندلی مخصوص برای بیماران باشد؛ یا مطب مامایی باید در اتاق مادر، دارای وان باشد تا بهترین شرایط برای مادران و نوزادان آنها فراهم شود.
لازم است قبل از اقدام به طراحی، در مورد کاربری مطبی که قرار است ساخته شود، تحقیق کرد تا اگر نیاز به ایجاد مبلمان مخصوص وجود داشته باشد، از قبل فضاهایی برای آنها تعبیه شود.
مصالح
جنس متریالی که در مراکز پزشکی استفاده میشود از آنجایی مهم است که مجبور به نظافت روزانه و دائمی آنها باشید. بیمارستانها و کلینیکهای درمانی، مکانهایی با درصد آلودگی محیطی بسیار بالا هستند و لازم است که مرتب به نظافت آنها رسیدگی شود.
اگر از مصالحی استفاده کنید که در برابر رطوبت مقاومت کمی از خود نشان میدهند، دیر یا زود مجبور میشوید آنها را تعویض کنید و جایگزینی بهجای مصالح قبلی بیاورید. همچنین لازم است سطح مصالح، صاف و صیقلی باشد، تا نظافت آن راحتتر و سریعتر پیش برود. نکتهی دیگر این است که سطوح صاف و براق، تمیزی فضا را بیشتر نشان میدهد.
علاوه بر موضوع نظافت، ضروری است که در ساخت این سبک مکانها که شاهد تردد افراد مختلف در طول شبانهروز هستند، از مصالحی استفاده شود که بهراحتی قابل تعویض باشند، زیرا شلوغی این مراکز موجب فرسودهشدن سریعتر مصالح میشود.
چه مصالحی استفاده کنیم؟
با توجه به مواردی که بالا ذکر شد، بهتر است در دکوراسیون مطب از انواع سنگ، موزاییک و سرامیک استفاده کنید. این مصالح پیشنهاد خوبی برای استفاده در لابی، سالن انتظار یا اتاق بیماران هستند.
روابط فضاها
از مشکلاتی که برای دکوراسیون مطب، مراکز درمانی، بیمارستانها و کلینیکهای تخصصی پیش میآید، رعایت نکردن نحوهی ارتباط فضاهای مختلف با هم است.
فرض کنید، شخصی مشکل اورژانسی دارد و اورژانس بیمارستان در طبقات بالایی قرار دارد یا در یک مرکز درمانی، اتاق پزشک در دورترین نقطه از لابی قرار گرفته است. برای هر بار ملاقات با پزشک، باید از بخشهایی از فضای بیمارستان یا مطب عبور کنید که تا به حال، حتی از وجودش نیز مطلع نبوده اید.
به عکس زیر نگاه کنید. تصور کنید این خانم برای به دنیا آوردن نوزاد خود به بیمارستان یا کلینیک مامایی برود. او برای هر نیاز خود مجبور میشود مسافتی طولانی راه برود تا به بخش مورد نظر خود برسد. این کار ممکن است سلامت مادر و نوزاد را به خطر بیندازد.
رفتوآمد در این مسیر برای افرادی که سلامت کامل دارند شاید سخت نباشد، اما برای بیماران گاهی این دور بودن فضاهای مرتبط، از همدیگر، مشکلآفرین میشود.
تهویه
چه چیزی بدتر از هوای نامطبوع در محیطهای آلودهی پزشکی میتواند وجود داشته باشد!؟
درست است که هر محیطی از سیستمهای مدرن تهویهی مطبوع برخوردار است اما گاهی بیماران نیاز دارند هوای تازه استشمام کنند. در این شرایط
تعبیه کردن پنجرههایی که بازشو داشته باشند، حداقل کاری است که طراح مجموعه باید انجام دهد.
اما نکتهای که وجود دارد، این است که ممکن است امکان استفاده از پنجره وجود نداشته باشد یا بیماری نیاز به نگهداری در شرایط ویژه و با هوای استریلیزه شده باشد، در این شرایط حتماً لازم نیست بیمار را به فضای باز هدایت کنید یا مستقیماً هوای بیرون را وارد محیط کنید.
ایجاد باغچههایی که گلهای طبیعی داشته باشد، میتواند نیاز شما را به هوای مطلوب رفع کند؛ گلها با خاصیت اکسیژنسازی خود در این راه بسیار به شما کمک خواهند کرد. علاوه بر این، دکور مطب شما را بسیار لوکستر میکند.
اتاق استراحت
کارکنان مراکز پزشکی و مطبها نیاز دارند که در ساعتهای مخصوصی زمان استراحت داشته باشند.
دکوراسیون این اتاقها در بازدهی کارکنان تأثیر بسیاری دارد.
ایدهی باغچهی گل برای اتاق استراحت، بسیار مناسب است؛ زیرا هم شرایط تهویهی مناسب به وجود میآید هم کارکنان نیز میتوانند از فضای سبز و انرژی موجود در این فضا استفاده کنند و روحیهی آنها نیز تقویت شود، تا بتوانند رسیدگی بیشتری به بیماران داشته باشند.
استراحتگاه موقت
قرار دادن تخت در این اتاق، فکر خوبی است؛ چون ممکن است کسی نیاز داشته باشد، زمان کوتاهی به استراحت بپردازد و خوابی کوتاه داشته باشد. اگر امکان قرار دادن تخت نبود، میتوان از مبلهای تاشو بهعنوان جایگزین استفاده کرد.
این مبلمان علاوه بر این که نیاز شما را به جای استراحت، تأمین میکنند، بسیار شیک هستند و در مدلهای بسیار متنوع در بازار عرضه میشوند.
لابی
لابی برای هر فضای پزشکیای ضروری است. چه این فضا یک بیمارستان بزرگ باشد، یا مطب کوچک، باید فضای انتظاری برای مراجعهکنندگان در نظر بگیرید تا زمانی که منتظر نوبت خود برای ملاقات پزشک هستند، آنجا بنشینند.
ازآنجاییکه ممکن است این انتظار گاه طولانی شود، لازم است در دکوراسیون مطب ها و بیمارستانها امکاناتی قرار بگیرد تا بیمار بتواند در آن زمان، از آنها استفاده کند.
میتوانید تلویزیونهایی برای تماشا درون لابی قرار دهید یا کتاب، مجله و کاتالوگهای مرتبط با کاربری مرکز پزشکی، روی میز و استندها قرار دهید.
اگر فضای لابی بزرگ است، میتوانید تابلوها یا مجسمههای خاصی در آن قرار دهید تا مراجعهکنندگان از آنها دیدن کنند.
با هم ۱۰ نکتهی بسیار مهم در دکوراسیون مطب را شناختیم و فهمیدیم که از منظر طراحی این فضاها و هم از منظر روانشناسانه، هر یک از این عناصر، چطور بر روحیهی بیماران و روند درمانی آنها تأثیرگذار هستند. اگر قصد طراحی مطب یا بیمارستان دارید یا میخواهید در دکوراسیون مطب خود تغییراتی ایجاد کنید، شرکت معماری آرک مایان میتواند در این کار، مشاور شما باشد. برای دیدن نمونه کارهای شرکت اینجا کلیک کنید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و تماس با ما از اینجا اقدام کنید.
نظری دهید