نمای ساختمان مسکونی، حکم چهره برای انسان را دارد. به این صورت که اولین چیزی است که هر کسی در هنگام روبهرو شدن با ساختمان به آن توجه میکند. به همین دلیل است که باید به زیباسازی آن اهمیت داد چون اگر این نما مخاطب را جذب نکند ممکن است او حتی میلی به پا گذاشتن درون ساختمان از خود نشان ندهد. ازاینرو مهم است که نمای ساختمان هم زیبا باشد و هم نمودی از کاربری ساختمان را در خود نشان دهد.
در این مقاله شما را با تاریخچه و نحوهی شکلگیری نماهای امروزی آشنا میکنیم؛ تعدادی از نماهای روز دنیا را میشناسیم و با مزایا و معایب آنها آشنا میشویم. در انتهای مطلب نیز اهمیت معتبر بودن شرکت طراح نما را بیان میکنیم.
تاریخچه
دورهی قاجار، دورهای است که در آن، کشور وارد مرحلهی جدیدی از صنعت نماسازی شد.
هنگامیکه اشرافزادگان به اروپا سفر کردند و با خانههای اروپایی روبهرو شدند، به تقلید از سبک به اصطلاح فرنگی، تجملات را وارد نمای ساختمان مسکونی کردند.
تا قبل از این زمان هیچگاه شاهد این رویداد نبودهایم.
بَناهای بومی همگی تجملات را به درون خانهها محدود میکردند و ظاهر بیرونی بنا معمولا تزیینی نداشت.
عمدهی تزیینات، درون خانهها و نهایتاً در حیاط مرکزی بود.
اما این شیوه در قرن بیستم و با باز شدن پای اشرافزادگان ایرانی به اروپا بهکلی تغییر کرد.
برای شروع، خانهها از حیاط مرکزی خارج شده و به حاشیهی خیابانها آورده شدند. این تغییرات باعث شد خانهها از درونگرایی خارج شوند و تزیینات از درون خانهها به نمای بیرونی آن هدایت شوند.
در عصر پهلوی نیز به نوبه خود، برای ایجاد تزیینات بر روی نمای ساختمان مسکونی، تلاش زیادی انجام شده است.
این دوره، تزیینات ایران باستان را وارد نمای ساختمانها کرد.
تصویر زیر، نمونهای از یک ساختمان دورهی پهلوی است که در نمای آن از المانهای باستانی استفاده شده است.
به طور کلی، نما در تمامی ساختمانها یکی از نکتههای اصلی معماری و دکور محسوب میشود. چرا که هر کس که بخواهد وارد ساختمان شود، اولین چیزی که به نظرش میآید، نمای ساختمان است. اگر نما زیبا باشد برای او دلچسب و جذاب است، اما اگر زیبا نباشد حتی دلش نمیخواهد (اگر مجبور نباشد!) وارد آن ساختمان شود.
نمای ساختمان مسکونی سنگی
امروزه استفاده از نمای سنگی، گسترش چشمگیری در میان انواع نماهای ساختمانهای مسکونی در ایران داشته است.
در این میان، برخی سنگها به نسبت محبوبتر از دیگر سنگها هستند؛ مثل سنگ تراورتن که تنوع زیادی در رنگ و بافت طبیعی خود دارد و به این طریق جایگاه ویژهای در بین سایر انواع سنگها بهدست آورده است.
مزایا
امتیازاتی که نماهای سنگی دارند شامل این موارد است:
مقاومت در برابر رطوبت
مقاومت در برابر تغییر رنگ و گردوغبار
تنوع در رنگ
معایب
یکی از معایبی که استفاده از سنگ، در نمای ساختمانهای مسکونی ایجاد میکند (که نمیتوان از آن چشم پوشید!) موضوع هزینه است.
سنگ بسته به نوع و ابعاد آن، قیمتهای متفاوتی دارد اما به هر حال، متریال گرانی محسوب میشود و باید قبل از اقدام به طراحی نمای سنگی، حتماً بودجه را بررسی کرد تا در حین اجرا با مشکلات مالی روبهرو نشوید.
عیب دیگری که کار با سنگ دارد سرعت اجرای کار است. اگر میخواهید پروژهای را به سرعت به سرانجام برسانید، سنگها کمی دست و پای شما را میبندند.
نمای ساختمان مسکونی آجری
آجر از گذشته تا امروز یکی از محبوبترین مصالح برای نمای ساختمان مسکونی بوده است.
همچنین بهدلیل فراوانی آن، آجر، همواره مورد توجه طراحان نمای ساختمان بوده است. البته به مرور زمان، نماسازی با این متریال همگام با پیشرفت تکنولوژی قدم برداشته و امکانات جدیدی برای نماسازی به این شیوه، فراهم شده است.
آجرها در رنگهای مختلفی مثل رنگ گلبهی، قرمز، زرد و نارنجی در بازار یافت میشود.
دو روش کلی برای نصب نمای آجری وجود دارد:
سیستم تر
این روش، در گذشته بیشتر رایج بود و با ملات، آجرها بر روی نما چسبانده میشدند.
سیستم خشک
این سیستم، برای نماهای آجری حالت مطلوبتری است.
در این روش، برای اتصال آجرها دیگر ملاتی بهکار نمیرود؛ بلکه تجهیزات جدیدی در بازار ارائه شده است که با استفاده از ریلهای فلزی، آجرها را کنار هم قرار میدهند.
مزایای نمای آجری
نسوز بودن آجرهای جدید
عایق حرارتی و برودتی
مقاوم در برابر تغییر رنگ
تنوع در رنگبندی
سرعت بالای کار در سیستم خشک
معایب
برای داشتن نمای آجری زیبا، نیاز به تعداد بیشماری آجر است که این تعداد، باعث بالا رفتن وزن ساختمان و در نتیجه، کم شدن مقاومت ساختمان در برابر زلزله میشود.
به مرور زمان به دلیل عوامل جوی، امکان دارد سطح نما دچار لکه، شوره و نمخوردگی شود.
نمای ساختمان مسکونی کامپوزیتی
کامپوزیت یک متریال ترکیبی از آلومینیوم و پلیاتیلن (نوعی پلاستیک) میباشد.
امروزه کامپوزیت طرفداران زیادی برای بهکارگیری در نمای بیرونی ساختمان مسکونی و تجاری دارد. کامپوزیتها را میتوانید در هر شرایط آب و هوایی بهراحتی استفاده کنید و ساختمان را در عین سادگی، شیک و زیبا جلوه داده و مخاطبتان را جذب کنید.
مزایای کامپوزیتها
شکلپذیری
سطوح صاف و یکدست
استحکام و پایایی در برابر شرایط متغیر جوی
تنوع رنگ بسیار بالا
سبکی و وزن کم
امکان استفاده از سازههای پیچیده و قوسی
معایب
از مهمترین معایب کامپوزیتها جرم پذیری است. بهدلیل وجود ذرات فلزی، این متریال به مرور زمان، زیبایی اولیهی خود را از دست میدهد و ممکن است نیاز به تعویض قطعات آن باشد.
نمای ساختمان مسکونی سرامیکی
همهی ما با هزینههای بالای نماهای رنگی آشنا هستیم و بالاتر نیز به همین موضوع به عنوان یکی از معایب نماهای سنگی اشاره کردیم. جایگزین مناسبی که بهجای سنگ میتوان بهکار برد سرامیکها هستند. سرامیکها انواع مختلفی دارند که بر اساس مواد تشکیلدهندهشان مشخص میشوند و مانند آجر، به دو روش تر و خشک قابل اجرا هستند.
سرامیک، زیبایی خوبی به نمای ساختمان میدهد و با نصب راحتتر و کمهزینهتر، همچنین تنوع بالا در طرح و رنگ، میتواند یکی از نماهای ایدهآل برای هر کسی باشد.
نمای سرامیکی مزایای مختلفی دارند
عایق رطوبتی
تنوع در طرح و رنگ
ضد حریق بودن
قیمت مناسب (در قیاس با سنگ)
معایب عمده
سرامیکها در برابر سرمای شدید مقاومت بالایی ندارند و ممکن است به دلیل یخزدگی دچار ترک شوند.
نمای سرامیکی، وزن ساختمان را بالا میبرد.
اگر تمایل به آشنایی با انواع نماها و شیوههای اجرای آنها را دارید مقالهای را که با همین عنوان در سایت قرار دادهایم، از اینجا مطالعه کنید.
نکات انتخاب مصالح
در موضوع نمای ساختمان، نکاتی وجود دارد که جدا از بخش انتخاب متریال است، در عین حال، تاثیر زیادی در زیباسازی نمای ساختمان مسکونی دارد.
ورودی
اولین نکته بخش ورودی در نماهاست.
ورودی بنا باید از پسزمینه خود جدا باشد و در نما، شاخصتر از هر بخش دیگری باشد.
این کار را میتوان با ایجاد شکستهایی رو به عقب یا جلو، در حجم کلی ساختمان ایجاد کرد.
یک ورودی شاخص میتواند تا حد بسیار زیادی در جلب توجه مخاطب تاثیرگذار باشد؛ پس، توجه ویژه به طراحی ورودی را فراموش نکنید!
خط آسمان
اگر افق دید در بام ساختمان، خطی صاف و کاملا افقی باشد نمیتواند در جذب مخاطب موفق باشد. بهتر است لبه بام که حد و مرز ساختمان با آسمان است از نظر چشمی، دارای پستی و بلندیهای زیبا باشد تا منظرهای مطلوب ایجاد کند.
بنابراین، خط آسمان ساختمان را به سادهترین و بیروحترین حالت خود رها نکنید. احساسیتر بگویم: سعی کنید که تاجی هر چه باشکوهتر، بر سر ساختمان خود قرار دهید!
تراس ها
تراس رابطی بین فضای بیرون و داخل ساختمان است. وجود آن در هر ساختمانی ضروری است و علاوه بر آن میتواند زیبایی خاصی برای نمای ساختمان مسکونی همراه داشته باشد.
نمای متناسب با ساختمان کدام است؟
نمای ساختمان، بیانگر هویت بنا است و با همین میزان از اهمیت، باید به آن توجه شود.
یکی از چالشهایی که معماران و مهندسان طراح با آن روبهرو هستند، طراحی ایدهآل نمای ساختمانهاست.
برای این که بهترین طراحی و متناسبترین نما را داشته باشید باید علاوه بر موارد بالا به اقلیم منطقه، نوع کاربری ساختمان، ارتفاع طبقات ساختمان و غیره توجه کنید؛ زیرا این موارد تعیینکنندهی اصلی زیبایی نمای ساختمان هستند.
برای داشتن نتیجهی بهتر، پیشنهاد میکنیم طراحی نمای ساختمان خود را به شرکتهای باسابقه و خبرهی فعال در این زمینه، بسپارید.
شرکتهای برخوردار از ویژگیهای ذکرشده، با داشتن سابقهی بالا در طراحی میتوانند با توجه به تمامی موارد فنی و تخصصی بالا و رعایت کردن آنها در نماسازی، بهینهترین و مناسبترین نما را برای ساختمان شما ارائه دهند.
به چه شرکتی اعتماد کنیم؟
وقتی بحث طراحی نمای ساختمان پیش میآید، داشتن سابقهی درخشان در طراحی نمای ساختمان، از مسائل اصلی است که باید به آن توجه شود زیرا همانطور که پیشتر گفتیم، نما، هویت یک ساختمان است و نباید از طراحی آن به سادگی عبور کرد.
شرکتی که میخواهد طراحی نما را انجام دهد باید مدت زمان کافی (هر چند طولانیتر از ذهنیت اولیه افراد غیرمتخصص در این حوزه) را به بررسی شرایط موجود ساختمان مورد نظر، اختصاص دهد.
این شرکت باید نمونه کارهای اجرا شده و تأیید شده در رزومهی کاری خود داشته باشد.
رضایت مشتریهای پیشین نیز موضوعی مهم در تصمیمگیری شماست. لازم است که شرکت طراح، بتواند رضایت مراجعین خود را با کار اصولی بهدست آورد.
ما به شما پیشنهاد میکنیم به بخش نمونه کارهای طراحی نمای شرکت معماری آرک مایان سری بزنید.
آرک مایان، در طراحی نمای ساختمان، سابقهی درخشانی دارد و در این زمینه میتواند شما را برای طراحی نمای ا ساختمانی ایدهآل همراهی کند.
برای دریافت مشاورهی کاملتر و در نهایت، انتخاب متناسبترین نما، برای بنای خود، با آرک مایان تماس بگیرید.
نظری دهید