شاید فکر کنید نمای ساختمان فقط برای زیباسازی آن طراحی و اجرا میشود. شاید هم فکر کنید نمای ساختمان نسبت به خودِ ساختمان اهمیت خاصی ندارد و نسبت به این دو نگاه برای نمای ساختمان مسکونی برنامهریزی و هزینه میکنید.
در این مقاله دربارۀ اهمیت و اصول طراحی نمای ساختمان اطلاعاتی به شما ارائه میکنیم. در ادامه چند نمونه از بهترین طراحیهای نمای ساختمان را خواهیم دید.
امیدواریم اطلاعات و نمونههای ارائهشده در این مطلب به شما در طراحی بهترین نمای ساختمان مسکونی کمک کند.
نمای ساختمان مسکونی چه اهمیتی دارد؟
نمای خارجی ساختمان اولین برخورد با فضای آن است و از این نظر اهمیت ویژهای دارد.
شاید اغلب شما فکر کنید که نمای هر ساختمان فقط برای جلوهبخشیدن و زیبایی بیشتر آن در نگاه اول طراحی میشود. زیبایی و چشمنواز بودن نما بسیار مهم است اما طراحی آن اصولی دارد که حتماً باید در نظر گرفته شوند. رعایت این اصول، کارکردهای مهم دیگری جز زیباییِ صرف به ظاهر یک ساختمان میدهد.
نمای ساختمان به این دلایل اهمیت ویژهای دارد:
- از بروز مشکلات در شرایط جوی نامساعد مانند باران و برف و… جلوگیری میکند.
- در صورت استفاده از مصالح مناسب، باعث صرفهجویی در مصرف انرژی میشود.
- ساختمان را از آلودگی صوتی در امان نگه میدارد.
بنابراین بسیار مهم است که طراحی نما با متریال خوب و مقاوم و بر اساس اصول طراحی شود.
همچنین می توانید مقاله ما در مورد ۵۰ نمونه نمای ساختمان ویلایی را بخوانید
چه اصولی در طراحی نمای ساختمان باید در نظر گرفته شود؟
بدون شک هر کسی دوست دارد فضای زندگیاش زیباتر و دلچسبتر باشد. هر ساختمانی که نمای زیبا و اصولی داشته باشد به زیبایی محله و شهر کمک میکند.
همچنین در کنار هم قرارگرفتن ساختمانهای زیبا، جلوۀ بصری بهتری به شهر میدهد. این موضوع تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم ذهنی و روانی در افراد دارد و در نهایت میتواند نقش مهمی در کیفیت زندگی افراد ایفا کند.
بنابراین بهتر است که ساخت و ساز یا نوسازی خانههای مسکونی به نکتههای مهمی که در ادامه خواهیم گفت توجه کنید:
تناسب نمای ساختمان با اقلیم و فرهنگ
امروزه در طراحیهای مدرن میل فراوانی هم از طرف طراحان و هم سفارشدهندگان برای اجرای طرحهای منحصربهفرد و خلاقانه وجود دارد.
این رویکرد بسیار جذاب است اما باید به نکتۀ بسیار مهمی توجه کرد:
نمای یک ساختمان مسکونی در عین زیبایی و خاص بودن باید با ساختمانهای محله تناسب داشته باشد. همچنین باید به فرهنگ و سبک زندگی خانههای اطراف توجه کرد. مثلاً در یک محلۀ سنتی با خانههای ویلایی، ساختمان بلندی که تمام نمای آن شیشه است و به خانههای اطراف اشراف دارد، انتخاب درستی نیست.
طراح ظاهر ساختمان باید پیش از طراحی، کاملاً محیط اطراف پروژه را از این نظر بررسی کند و ایدهای را پیاده کند که برای ساکنان مشکلی ایجاد نکند و جلوۀ بصری منطقه را مختل نکند؛ در عین نوآوری و زیبایی بصری با محیط اطراف خود تناسب داشته باشد.
طراحی نمای یک ساختمان مسکونی با توجه به بافت منطقه
توجه به انتخاب درست مواد و مصالح
تناسب و هماهنگی مصالح و شکل قرارگرفتن آنها در کنار هم یکی از مهمترین اصول طراحی قسمت خارجی ساختمان است.
در طراحیهای مدرنِ نمای ساختمانهای مسکونی از مصالح قدیمی و جدید متنوعی استفاده میشود. مثلاً آجر یکی از مهمترین و قدیمیترین مصالحی است که در نمای بیاری از خانههای ایرانی دیده میشود. امروزه از آجر در طرحها و اندازههای متفاوت برای طراحی نمای ساختمان و حتی در طراحی داخلی استفاده میشود.
تفاوت استفاده از آجر در نماهای جدید این است که دیگر ملات برای چیدن آنها به کار نمیرود و با تجهیزاتی مانند ریلهای فلزی نصب میشوند.
طراحی ساختمان آجری (2019)
مصالح متنوع دیگری برای طراحی قسمت خارجی ساختمان استفاده میشود که از جملۀ آنها میتوان به این موارد اشاره کرد:
- نماهای شیشهای مانند فریم لیس، اسپایدر، کرتین وال و… که ظرافت بیشتری در نما ایجاد میکنند، اما به دلیل اینکه به اندازۀ کافی عایق نیستند ممکن است باعث هدررفتن انرژی شوند.
- نماهای سیمانی که از مستحکمترین متریال برای استفاده در نمای ساختمان هستند، اما به مرور زمان ممکن است به دلیلی انبساط و انقباض، ترک بخورند.
- نماهای سنگی که امروزه به دلیل پیشرفت در استخراج سنگها از معدنها در انواع و رنگهای مختلف وجود دارند و با توجه به ابزارهای نصب پیشرفته بسیار مورد توجه هستند.
- نماهای سرامیکی به دلیل زیبایی، عایقبودن و مقاومت بسیار نسبت به مصالح دیگر تقریباً در همه جای ساختمان از جمله نما استفاده میشوند.
- نماهایی که با یک مادۀ ترکیبی به اسم کامپوزیت ساخته میشوند و به دلیل شکلپذیری بسیار و مقاوت در برابر شرایط جوی متغیر بسیار مورد توجه هستند.
نمای کامپوزیت در طراحی ساختمان مسکونی (2019)
همچنین نماهای مدرن و متنوع دیگری که از متریال مختلف ساخته میشوند میتوان با توجه به سلیقه و شرایط ساختمان از آنها استفاده کرد، مانند: نمای بایرامیکس، مونولیت و استرچ متال. هر کدام از این انواع مواد با توجه به اقلیم، فرهنگ، شرایط و هزینهها ممکن است برای ساختمان مسکونی مناسب باشند.
مصالح مختلف چشماندازهای مختلفی از ترکیب رنگ و بافت مختلف ایجاد میکنند. میتوان گفت با توجه به این تنوع، هیچ سلیقهای بیپاسخ نخواهد ماند.
در طراحی ظاهر ساختمان بهتر است از متریالی که در منطقۀ پروژه بیشتر پیدا میشود استفاده کنیم. البته مهمترین اصل در انتخاب متریال مناسب نما کل بودجۀ پروژه و درصدی است که برای نما در نظر گرفته شده است.
نورپردازی در نمای ساختمان مسکونی
یکی دیگر از اصول مهم در طراحی قسمت بیرونی ساختمان نورپردازی است. نورپردازی مناسب در شب شکوه و جلوۀ خاصی به ساختمان میدهد. البته نورپردازی در ساختمانهای مسکونی نسبت به ساختمانهای تجاری اهمیت کمتری دارد.
در نورپردازی نمای ساختمان مسکونی باید به نکتههایی توجه کرد:
- طراحی نور باید با متریال و نوع طراحی نمای ساختمان همخوانی داشته باشد.
- نور نمای ساختمان نباید به داخل خانه بتابد.
- همۀ نورهای به کار رفته در نما باید به صورت مخفی باشند و چشم را خیره نکنند.
- نورپردازی باید طرح نما را منعکس کند.
نورپردازی نمای مسکونی به شکلهای مختلفی انجام میشود از جمله: نورپردازی خشن که مستقیماً بر جزئیات طراحی نما میتابد، نورپردازی یکدست که تمام ساختمان را با نور ملایم و یکدستی به نمایش میگذارد.
نورپردازی در نمای مسکونی (2019)
حفظ تعادل در تنوع بصری نما و سادگی
نظاهر ساختمان مسکونی در عین سادگی و چشمنوازی باید پویا و متنوع باشد. انتخاب متریال متنوع اما متناسب به حفظ این تعادل کمک میکند.
مثلاً در طراحی نمای بلند میتوان از شیشۀ یکرنگ استفاده کرد اما برای ایجاد تنوع و پویایی عناصر عمودی و افقی را با هم ترکیب کرد.
همچنین بهتر است از طرحهایی که در فضا ایجاد پرتی میکنند پرهیز کنیم و کاربردیبودن اجزا را در طراحی در نظر بگیریم.
طراحی نامتعارف نمای خارجی مسکونی (2019)
برای اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله ما در مورد ” انواع نمای ساختمان را بشناسیم” را بخوانید.
طراحی بر اساس سبک خاص یک معمار
در اغلب موارد، طراحی ظاهر ساختمانها با استفاده از الگوهای تکراری انجام میشود و کپیبودن طرحها مشکل ایجاد میکند. در طرحهای کپی اصولی که گفته شد رعایت نمیشوند؛ به همین دلیل ناهماهنگیها باعث میشوند از کیفیت اجرا کاسته شود.
بهتر است برای طراحی و اجرایقسمت خارجی ساختمان از افراد متخصص در این زمینه مشاوره بگیریم و طرح بر اساس سبک خاص یک معمار طراحی شود. در این صورت در مراحل مختلف اجرا مشکلی پیش نخواهد آمد.
در ادامه چند نمونه از طراحیهای مدرنِ ظاهر ساختمانهای مسکونی در سال 2019 را میبینید:
طراحی نمای مسکونی (2019)
طراحی نمای مسکونی (2019)
طراحی نمای مسکونی (2019)
طراحی نمای مسکونی (2019)
طراحی نمای مسکونی (2019)
نظری دهید